آیین نامه حفاظت فنی و بهداشت کار، بر تشکیل جلسات کمیته حفاظت فنی و بهداشت کار بسیار تاکید کرده است. طبق این آیین نامه، مسائل OHS (بهداشت و ایمنی شغلی) در محیط های کاری باید در جلسات دوره ای بررسی شود تا در جهت بهبود وضعیت محیط کار در سازمان ها تصمیم گیری شود. با توجه به متن این آیین نامه، تشکیل این کمیته برای کارفرمایان الزامی است. برای آشنایی بیشتر شما با این مسئله، در متن حاضر آن را بررسی کرده و طبق تجربه کارشناسان اکسین سبز اسپادان ضرورت تشکیل این کمیته برای کارگاه های مختلف را تحلیل می کنیم.
هدف کمیته حفاظت فنی و بهداشت کار
تشکیل این کمیته برای کارفرمایان در محیط های کار با کاهش آسیب های شغلی، تسهیل همکاری مدیریت ارشد با کارگران، افزایش مشارکت کارگران در امور OHS و به طور کلی بهبود وضعیت کاری همراه بوده است. برعکس، عدم تشکیل کمیته های مذکور، می تواند منجر به عدم وجود سیاست ها و برنامه های HSE در محیط های کاری شود که حتما خطراتی را به دنبال خواهد داشت.
مسئولیت های کارفرمایان
با این اوصاف اعضای کمیته حفاظت فنی و بهداشت کار وظایف مشخص و واضحی را دارند که باید با تکیه بر آنها، جلسات دوره ای خود را برگزار کرده و تمامی موارد مورد نیاز را بررسی کنند. در یک نگاه کلی می توان گفت وظایف این کمیته به این شرح است که:
- جمع آوری، بررسی و گزارش داده های مربوط به آسیب های شغلی
- ثبت و ذخیره داده های OHS
- حفظ دانش OHS یک سازمان
با این حال، آسیب های شغلی به عنوان یک داده ضروری در بررسی بهداشت و ایمنی شغلی، مورد توجه هستند. با توجه به اهمیت ایجاد این کمیته در بهبود بهداشت و ایمنی شغلی، این آسیب ها باید شناسایی شوند تا کارگران بتوانند در محیط امنی کار خود را انجام دهند. بررسی مستندات مرتبط و موجود در کارگاه، می تواند منجر به شناسایی مشکلات مرتبط با اجرای مقررات و ارائه نظرات مؤثر برای اجرای بهتر آن موارد در آینده شود.
این کمیته چه زمانی تشکیل می شود؟
با توجه به متن آیین نامه حفاظت فنی و بهداشت کار (ماده 2) زمانی که یک کارگاه کارگرانی بیش از 25 نفر داشته باشد، تشکیل کمیته حفاظت فنی و بهداشت کار باید در رأس کار قرار بگیرد. البته بسته به نوع فعالیت کارگاه ها، گاهی گروه هایی که کمتر از 25 کارگر دارند نیز موظف به تشکیل این کمیته هستند. برای درک بهتر این موضوع می توانید با کارشناسان اکسین سبز اسپادان تماس بگیرید تا متوجه شوید که تشکیل این کمیته برای کارگاه شما ضروری است یا خیر.
این نکته را نیز به یاد داشته باشید که دوره زمانی تشکیل جلسات این کمیته به تشخیص اعضا مشخص می شود. اما فاصله زمانی میان جلسات نباید بیش از 1 ماه کاری باشد.
اعضای تشکیل دهنده
کمیته حفاظت فنی و بهداشت کار باید با عضویت افرادی که درون کارگاه مشغول به کار هستند، تشکیل شده و شروع به کار کند. این افراد عبارتند از:
- کارفرما (می تواند نماینده تامالاختیار خود را نیز جایگزین کند)
- نماینده کارگران کارگاه (از بین کارگران انتخاب می شوند)
- مدیر فنی کارگاه (در صورت غیاب او یکی از سر استادکاران کارگاه حضور خواهد داشت)
- مسئول حفاظت فنی کارگاه
- مسئول بهداشت حرفه ای کارگاه
این نکته را به یاد داشته باشید که مسئولان حفاظت فنی و بهداشت حرفه ای کارگاه شما، باید از فارغ التحصیلان رشته های حفاظت فنی و ایمنی کار و رشته بهداشت حرفه ای یا پزشک عمومی باشند. تنها در این صورت است که حضور آنها در این کمیته قانونی است.
همچنین لازم است که در صورت برگزاری دوره های مشخص برای اعضای کمیته حفاظت فنی و بهداشت کار، همه افراد با هزینه کارفرما در این دوره ها شرکت کرده و سطح آگاهی خود را نسبت به مسئولیت های تعیین شده، بالا ببرند.
مسئولیت های مهم اعضای کمیته حفاظت فنی و بهداشت کار
وظایف و مسئولیت های مهم اعضای این کمیته عبارت است از:
- طرح مسائل و ارائه پیشنهاد به کارفرما
- بررسی نواقص و ایرادات بهداشتی و ارائه راه حل به کارفرما
- همکاری با کارشناسان بهداشت حرفه ای برای اجرای مقررات
- توجیه کارگران برای اجرای مقررات
- تهیه دستورالعمل های مناسب برای کارگاه (در مورد ایمنی محیط کار، استفاده از تجهیزات فنی و غیره)
- ارائه پیشنهاداتی به کارفرما برای تشویق کارگران
- ارسال صورتجلسه این کمیته به ارگان های مربوطه
- پیگیری معاینات زمان استخدام و معاینات دوره ای کارگران
- اعلام گزارش های لازم در مورد بیماری یا موارد مشکوک دیده شده در کارگاه به کارفرما
- تنظیم آمار مربوط به سلامتی کارگران
- بازدید از تجهیزات مورد استفاده پرسنل
- ثبت آمار حوادث یا بیماری های دیده شده در کارگاه
- نظارت بر علائم آموزشی (مانند پوسترها) در کارگاه
- تعیین خط مشی کارگاه برای انطباق با اصول HSE
- تهیه دستورالعمل های اجرای برای کارگران
صورتجلسه مربوط به این کمیته
صورتجلسه کمیته حفاظت فنی و بهداشت کار، باید پس از تدوین به اداره کار و مرکز بهداشت منطقه تحویل داده شوند. با ارائه این سند، به دو ارگان مورد نظر ثابت می کنیم که فرایند کار ما به صورت قانونی پیش می رود. پس به یاد داشته باشید که تنظیم صورتجلسه کمیته ر بسیار مهم است و باید با نهایت دقت و اطلاعات درست، نوشته شود.
در نهایت امر، تشکیل کمیته حفاظت فنی و بهداشت کار مطابق با متن قانون برای واجدین شرایط امری ضروری است. ارائه گزارش جلسات تشکیل شده این کمیته نیز نباید از ذهن شما دور بماند. برای سهولت در انجام این مهم و تنظیم درست صورتجلسه این کمیته، می توانید از دانش و تجربیات کارشناسان اکسین سبز اسپادان استفاده کنید. متخصصین این مجموعه در کنار شما هستند تا علاوه بر پیاده سازی مقررات ایمنی و بهداشت شغلی در کارگاه خود، روندهای اداری مربوطه را نیز به درستی پیش ببرید.